ZGODOVINA TEGA ŠPORTA

JU-JITSU

 

Ju-jitsu se je pojavil kot borilna veš─Źina v srednjem veku na japonskem. Uporabljali so ga predvsem samuraji, kadar so ostali brez svojega osnovnega oro┼żja - sablje - bil je sistem samoobrambe brez oro┼żja proti napadom neoboro┼żenih in oboro┼żenih napadalcev.

Pozneje so se iz ju-jitsa razvile druge japonske borilne veš─Źine kot so judo, aikido, vplival pa je tudi na japonski karate in druge japonske borilne veš─Źine.

Na zahodu so ju-jitsu spoznali na za─Źetku XX. stoletja. Trenirali so ga predvsem v vrstah policije, vojske ter nekaterih drugih posebnih enotah. Svojo popularnost kot borilna veš─Źina in kot šport pa je do┼żivel šele v zadnjem ─Źasu.

 

Moderni ju-jitsu temelji na tehnikah tradicionalne veš─Źine v veliki meri pa je svoj sistem vgradil spoznanja in tehnike nekaterih pozneje razvitih borilnih veš─Źin predvsem juda, aikida, karateja in tudi drugih veš─Źin katere pa po svojem razvoju niso japonske.

 

ZGODOVINA NAŠEGA DRUŠTVA

Športno društvo Dojo Nova Gorica smo ustanovili leta 1997. Ime Dojo smo si nadeli zato, ker beseda Dojo simbolizira prostor, namenjen za vadbo borilnih veš─Źin. Društvo smo za─Źeli voditi 3-je strokovno usposobljeni ljudje in sicer predsednik društva Svito Pogelšek, nosilec mojstrskega pasu 3. dan v ju-jitsu ter 2. kyu v judu, trener Rado Jovanovi─Ź, nosilec mojstrskega pasu 1. dan v ju-jitsu ter trener Roman Gobec, nosilec mojstrskega pasu 3. dan v ju-jitsu ter 2. dan v karateju in Marjan Berglez.

 

Takrat smo si zadali ve─Ź ciljev, ki smo jih tudi dosegli. To so bili:

  • Seznaniti ljudi z borilnimi veš─Źinami
  • Zainteresirane nau─Źiti samoobrambe
  • Vklju─Źevati se v pano┼żne športne zveze in se udele┼żevati športnih tekmovanj

Društvo je takrat štelo pribli┼żno 50 ─Źlanov vseh starostnih struktur ne glede na spol.

┼Że v letih 1997 in 1998 smo se udele┼żili ve─Źino tekmovanj na dr┼żavnem nivoju. Kot najve─Źji uspeh takrat, bele┼żimo osvojitev naslova dr┼żavne prvakinje v kategoriji ─Źlanic za leto 1998 in 3. mesto v kategoriji ─Źlanov.

 

Copyright © ŠD Dojo Ju Jitsu Nova Gorica - Vse pravice pridržane. Izdelava Razno.si